top of page

BERITA SUKAN SARAWAK

berita selanjutnya..

Deputy SS: 3,000 volunteers registered for Sukma XXI

KUCHING (March 9): The Department of Youth and Sports has already registered approximately 3,000 volunteers in preparation for the highly anticipated 21st Malaysia Games (Sukma) scheduled for August this year.
According to Datu Hii Chang Kee, Deputy State Secretary and Chief Executive Officer for the games, training sessions for these volunteers who will play a crucial role in the smooth execution of Sukma 2024 is set to commence shortly.

berita selanjutnya..

SUKMA XXI 2024 SARAWAK : Platform semangat kebangsaan dan perpaduan rakyat

[9 Mac 2024]
KUCHING : Temasya Sukan Malaysia (Sukma) dan Para Sukma Ke-21 bukan hanya penganjuran terbesar negara sejak ia bermula 1986, tetapi juga platform penting yang membawa semangat kebangsaan dalam mengukuhkan perpaduan rakyat.

Menghimpunkan lebih 15,000 atlet dan pegawai dari semua negeri di Malaysia termasuk negara Brunei, kejohanan yang menampilkan 37 sukan dan 490 acara itu turut memberi peluang kepada semua menikmati kekayaan budaya masyarakat berbilang kaum di Sarawak.

berita selanjutnya..

MAJLIS PELANCARAN SUKMA XXI SARAWAK & PARA SUKMA XXI SARAWAK 2024

Majlis Pelancaran Sukan Malaysia dan Sukan Para SUKMA Sarawak yang ke-21 telah diadakan pada Sabtu bertempat di Hotel Pullman, Kuching Sarawak telah dirasmikan oleh YB Abdul Karim Rahman Hamzah, Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Sarawak (MYSED).

Majlis tersebut telah bermula dengan ucapan aluan Timbalan Setiausaha Kerajaan Sarawak (Operasi) merangkap Ketua Pegawai Eksekutif SUKMA XXI Sarawak 2024, YBhg. Datu Hii Chang Kee. Seterusnya, amanat YB Hannah Yeoh, Menteri Belia dan Sukan telah disampaikan oleh YBhg. Ts. Dr. Nagulendran Kangayatkarasu, Ketua Setiausaha, Kementerian Belia dan Sukan.

bottom of page